Optimal prosesstyring med SAP BPM

SAP’s hovedprodukt er og vil fortsatt være standardiserte, kostnadseffektive forretningsprosesser basert på god praksis (det heter ikke lenger beste praksis). Fokus er forretningsprosesstyring eller Business Process Management (BPM)

Dette er ivaretatt i SAP Business Suite, som i tillegg til ERP også inkluderer CRM, PLM, SCM og SRM.

I SAP Business Suite kjøres de såkalte kjerneprosessene – prosesser som driver virksomhetens dag-til-dag aktiviteter. For disse aktivitetene så er stabilitet og kostnadseffektivitet viktigere enn fleksibilitet og raske endringer.

I tillegg til kjerneprosessene (core processes) så har vi prosesser som er gjenstand for kontinuerlig endring og som dessuten er konkurranse, de såkalte rand prosessene (edge processes) – og her er verktøyet SAP NetWeaver Composition Environment som blant annet inneholder NetWeaver BPM. NetWeaver BPM er laget for å komponere prosesser som ikke er ivaretatt i SAP Business Suite.

Og da er vi ved sakens kjerne:

Ved hjelp av SAP NetWeaver BPM kan man ved hjelp av beskrivelsesnotasjonen BPMN (som nå har større aksept enn EPC og UML) kunne designe forretningsprosesser på en måte som er forståelig for alle interessenter, inkludert virksomhetens forretningsside. Gjøres alt riktig skal modellene dessuten være eksekverbare.

Formålet er å bygge bro mellom forretning og IT – og bidra til at IT prosessene understøtter forretningsprosessene som igjen understøtter virksomhetens overordnede målsetninger.

Fremtidens SAP konsulent:

I forbindelse med det sterke fokuset på BPM – som i tillegg til standardisering og optimalisering også innbefatter innsikt og fleksibilitet – så har SAP formulert en rolle som er kritisk i enhver SAP satsning: forretningsprosesseksperten (BPX’en).

For å få fart på BPX profesjonen er SAP i ferd med å etablere egne metodikker, online samfunn og sertifiseringsprogram.

SAP har lansert et program bestående av BPM ledelse, BPM metodikk og BPM teknologi.

I dette inngår kobling mellom virksomhetens overordnede prosessarkitektur formulert ved hjelp av SAP Enterprise Modeling (IDS ScheerAris) og eksekverbare modeller i SAP NetWeaver BPM.

For mer info anbefaler jeg vedlagte link:

http://www.sdn.sap.com/irj/bpx

SAP definerer en BPX som en som raskt kan sette seg inn i forretningsbehov og konvertere dette til beskrivelser som igjen kan omsettes til gode gode løsninger. BPX’en må ha prosessforståelse, modelleringsferdigheter (BPMN selvsagt) og ha kjennskap til metoder, verktøy, kvalitet, modenhet og prosjektgjennomføring.

SAP har uttalt at dette er ferdigheter som vil bli vel så viktige i neste teknologigenerasjon som databaseanalytikerne var i forrige generasjon. Les gjerne vedlagte White Paper. Anbefales !!

http://download.sap.com/download.epd?context=DB579E1ADF205511BE1A8E056E065794EBCFE135F6FBC70B0970594C94F47D21790A654360685C0F532F71DF142B3EE9C5CD293A82450BF7

Statoil satser på BPM:

 I Norge er Statoil i forkant når det gjelder BPM, se linken under

www.logistikk-ledelse.no/aktuelt/sap_statoil.htm

Om Steinar Heskestad

SAP ERP Consultant
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar