SAP Business ByDesign – SAP i skya

Snakker man om Cloud Computing sier man gjerne at 25 prosent av tilhørerne vil rulle med øynene, 25 prosent vil ta bølgen mens de siste 50 prosentene vil kikke mot himmelen og spørre seg hvor i alle dager datamaskinen er.

Selv om Cloud Computing eller skybaserte tjenester strengt tatt ikke er noe nytt, internett har jo eksistert i mange år, så liker jeg ordet. Det har de riktige konotasjoner: at plassering og forvaltning av maskin- og programvare er noe vi som IT konsumenter strengt tatt ikke trenger å bekymre oss over så lenge det er ivaretatt av noen som har vår tillit.  

Microsoft’s nettskysatsning:

Masse ressurser sprøytes nå inn i skybaserte tjenester så det må jo bare bli bra.  I henhold til Steve Ballmers ”The future is in the sky” foredrag så er 70 prosent av Microsofts medarbeidere nå sysselsatt med nettsky produkter. Ja, jeg vet at det er definisjonsspørsmål her men den ballen lar vi ligge, i alle fall foreløpig.

Steve Ballmer om nettskya:

Hovedbudskapet til Ballmer er at all programvare smått om sen vil være i skya.
http://scienceblogs.com/pontiff/2010/03/steve_balmer_talk_march_4_2010.php

Steve Ballmer fra MSN Partnerkonferanse 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=xj54y3rIhCc

Microsofts hastverk må vel ses i lys av at de på flere områder har tapt terreng for Google og Apple.

SAP Business ByDesign – SAP’s vei til skya

Dersom Cloud Computing defineres som IT tjenester tilgjengeliggjort via internett så er SAP endelig på plass i skya med sin SAP Business ByDesign løsning:

https://www.sme.sap.com/irj/sme

Målgruppe for SAP BByD er små og mellomstore virksomheter, den kundegruppen SAP til nå har lykkes minst med å få innpass i. Dette er interessant i et land som Norge hvor selv store bedrifter i den store sammenheng er små.

På den mer tekniske siden noterer jeg at SAP BByD som brukergrensesnitt legger opp til bruk av  Microsoft Silverlight og Microsoft Office. Selv om systemet i stor grad er forhåndsdefinert (derav navnet ByDesign), så er det mulig for den enkelte kunde å lage ”mashups” av applikasjoner, tjenester og innhold.  Dette vil kreve dyktige konsulenter. Løsningen har også støtte for mobile dupeditter og in-memory analytics. Mer om dette kan leses her:
http://www.eweek.com/c/a/Enterprise-Applications/Confusion-Clouds-Introduction-of-SAP-Business-ByDesign-756645/

For meg synes SAP’s ByDesign satsning, sammen med SaaS og OnDemand, å være veldig riktig. Med å bruke ByDesign navnet indikerer man at man må tilpasse bedriften til programvaren og ikke motsatt. Dette har vært et viktig budskap fra SAP i alle år, men ikke alltid like godt forstått. Med å abonnere på IT tjenester via nett kan man som bedrift konsentrere seg om det forretningsmessige og overlate teknikken til andre. Med andre ord, terskelen og risikoen for å komme seg på SAP reduseres. Et annet stort pluss med utviklingen er at SaaS vil fremme standardisering. Standardisering er en forutsetning for samhandling og det må vel være bra?

Her forsøker SAP å kommunisere forretningsverdien med SAP Business ByDesign:
http://www.youtube.com/watch?v=z_X-PscLHws

SAP Business ByDesign er på sett og vis en konkurrent til eksisterende SAP produkter.

At SAP har vært beskrevet som krevende og kompleks har gjerne blitt forklart med at forretning per definisjon er krevende og kompleks.  SAP BByD skal være lett å kjøpe, lett å ta i bruk og lett å vedlikeholde.

En viktig faktor som driver utviklingen er at de fleste brukere av skybaserte tjenester idag er privatpersoner. Bruker man Twitter, Facebook, Android eller for den saks skyld iPhone eller iPad så er man i realiteten i skya. Bruk av disse vil skape forventninger til forretningsapplikasjoner som igjen må tas på alvor av bedrifter som SAP.

Ha en fortsatt god sommer!

Om Steinar Heskestad

SAP ERP Consultant
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til SAP Business ByDesign – SAP i skya

  1. Vigdis Gjøen sier:

    God sommer.
    Legg inn litt om bruk av IPad i alt dette også. IPad må være fantastisk til å fortå en prosess fra a til å. Faktisk umulig uten!
    Takk for fine innlegg.
    Hilsen Vigdis

Legg igjen en kommentar